Ahoj všem Zkoušel jste někdo v poslední době Saudia Airlines? Ty jejich tarify do Thajska mi celkem dráždí plánovací závity.  Na YT jsou celkem fajn video recenze z poslední doby. Pochopil jsem, že se aerolinka snaží pomalu, ale jistě konkurovat Emirates a četl jsem, že do roku 2030 chce ze Saudské Arábie udělat transit hub jako právě V SAE. Bez alkoholu na palubě se obejdu a relativně nový Dreamlinery mě určitě nevadí 😂 Mají amenity kity, deky, údajně slušnej palubní servis… Na druhou stranu všude na netu (Trustpilot, SkyTrax, apod.) jsou dokola negativní recenze o customer service, nespolehlivosti apod.   Tak mě zajímá, jestli má někdo aktuální info a zkušenost (z doby “po COVIDu”). Děkuji!  .

Saudia Airlines

Založil ve fóru Letecké společnosti

Tak jsem si dnes nevšiml, že mi zas volali. Už mám dost...

0 Citovat

Super, díky všem :) já teda doufám, že ten let nezruší, ale každý na to má jiný názor.

0 Citovat

Když už jsem myslel, že mám rezervaci finálně opravenou, tak mi druhý den zase volali. Poslal jsem jim mail s dotazem, co se děle, odpověděli, že mám zavolat call centrum, že přes mail lety zásadně nemění a že je můžu kdykoli kontaktovat mailem. Tak jsem odepsal, že je kontaktuji mailem, jak mi sami nabídli, že o politice změn rezervací pouze přes call centrum vím a vzhledem k tomu, že jsem jim den předtím volal a s kolegou jsme problém vyřešili, tak rozhodně už nechci na rezervaci nic měnit a jestli mě chtějí nutit, abych jim zase volal, místo abych si užil víkend, tak ať mi řeknou, v čem je problém, abych se na ten hovor mohl připravit. Odepsali, že je to teda OK. A předtím mi ještě stihli zaplavit mail novými letenkami i už neplatnými.

V ammánské pobočce musí mít Saudia dost slušný chaos...

Výsledek, tam přímo s Austrian, zpět se Swiss a Austrian, změna z Mnichova do Vídně. Doufám, že nebude zpoždění a poslední let do Vídně stihneme, máme 1:25 h. Nějak už se mi nechce s nikým dohadovat apod.

0 Citovat

Dívej se na to z té světlé stránky. Se Swissem bude čokoládička ;-)

3 Citovat

Zrovna tak se na to dívám. 😆 Dostal jsem dobré lety, akorát teda nealko let by býval měl taky něco do sebe. Tak příště, jestli mi zase nezmění rezervaci...

Jen teď koukám do rezervace u Saudie - zmizely skoro všechny údaje o pasažérech. Zedituju a buď se to uloží a zase to zmizí, nebo se to neuloží. Na webu Austrian editovat jde, tak jsem hned změnil jeden prošlý pas za nový. Dokonce se to tváří, že to zedituje i jména, ale není tomu tak. Což možná potřebuju, protože kvůli těm čachrům s letenkami se mi najednou u 3 ze 4 jmen objevilo prostřední jméno "H". Asi se tentokrát zeptám radši Rakušáků, co s tím.

0 Citovat

Koukám, že letenky se Saudií slibují nekonečné množství zábavy. 🤣🤬

Psal jsem jim s tím, že se nám u Austrian objevilo písmeno v (neexistujícím) prostředním jménu, a taky kvůli platnosti letenky tam (v letence je psáno, že není platná po dni xx, přičemž let se koná až xx+1 (taky oproti původním letenkám zmizel údaj o neplatnosti letenky před dnem odletu.

Odepsali mi jen to, že v rezervaci (u Saudie, což jsem jim psal taky), nic takového nevidí.

A teď ještě přišly i změny letů na léto - místo Vídeň-Džidda-Soul máme Vídeň-Džidda-Rijád-Soul, takže z příletu do Soulu ve 21:35 je přílet ve 14:40 dalšího dne. 🤣 Jsem zvědavý, jak dopadne dubnová rezervace...

0 Citovat

Taktiez prisla zmena letu na August z VIE-JED-ICN na VIE-JED-RUH-ICN a nocovanie v Dzidde.. co je najlepsie v tomto pripade, mam narok na hotel popr prebookovanie skor alebo s inou aerolinkou? Inbound flight ostal povodny.

Dik za rady.

0 Citovat

Tak já hlavně v nových letech vidím osmihodinové nocování v Džiddě  čtrnáctihodinové čekání v Rijádu. To nechci, ani kdyby mi nabídli hotel zdarma a ještě nějakou túru po městě. 😆 Hlavně se to ale neslučuje s maximálně dvanáctihodinovým bezvízovým přestupem.

Nárok na změnu máš, ale dovolím si zavěštit, že takhle daleko dopředu ti budou na lince tvrdit, že nevidí žádné lety cizích aerolinek a ať si zavoláš později, nebo ti budou nabízet jiné jejich lety (ještě jsem nestihl vyzkoumat alternativy). Taky je možné, že teď na webu Saudie uvidíš možnost změny na nějaký předchozí/následující let.

Stejně bude asi nejlepší nechat to zatím ležet a brát to jako svého druhu pojištění storna - zjistíš měsíc před odletem, že se ti to nehodí, tak si necháš vrátit peníze. Krom toho se jim to může za půl roku rozležet a změní lety zase nějak jinak...

1 Citovat

Taky mám tu samou změnu. Proč dělat změny mesíce dopředu. Letenku si je třeba nechat pokud možno otevřenou. Řeším vždy pár týdnů před odletem. Vidím to na změnu aerolinky, ideálně v obou směrech. Aspoň ten jeden smer tam je dá se řict jistý. Za mě super.

2 Citovat

Jo, taky to asi nakonec ocením, jen se netěším na to vyjednávání. Teď to bylo jak u blbejch na dvorku a problémy ještě neskončily. Zajímalo by mě, jestli v jiném než ammánském officu jsou zaměstnanci příčetnější.

Jinak si myslím, že nechat to na pár týdnů před odletem, mohli by se začít ozývat i sami, že ta změna není odsouhlasená.

0 Citovat

Já to tak dělám bězně a nikdo se mi neozývá. Jen Wizz mě teď otravuje, že si mám udělat změnu na unor. 

0 Citovat

Já nikdy  nevím, jestli nakonec poletilm, takže taková otevřená letenka je výhra. Teď jsem řešil zrušení C do MIA 10 dnů  odletem.

0 Citovat

Jo tak koukám že to dnes všem opravdu začala  Saudia  pěkně míchat s odletama .

Místo cestování 22 hod. směr ICN na 39 hod.  Asi to zatim nechám v klidu .

Letím až v září. Tohle ještě bude bohaté forum.

0 Citovat

Tak už mi to došlo taky VIE-JED-ICN na VIE-JED-RUH-ICN a ty šílený časy. 

Kdo to budete řešit, dejte pak vědět, jak jste dopadli. Za přímý let s Korean bych se nezlobil 😁

0 Citovat

Poznámka k těm přeletům JED-RUH, které vám tam přidávají: když jsem zůstal viset v RUH kvůli technické závadě, jedna z variant byla, že nás pošlou do BKK přes JED, ale ztroskotalo to (mimo jiné) na tom, že nám řekli, že bychom na ten přelet potřebovali víza (která stojí 100 USD a že bychom si je museli koupit, že nám je Saudie neuhradí :) Ale nevím, jestli je to na všechny lety na této trase, některé lety totiž mají napárované na mezinárodní segment a tam bych pak předpokládal, že se dá letět bez víz... tak jen pozor na to

0 Citovat

Už mi došla i změna dubnové letenky. Asi mám radost, která mě možná přejde, až tam budu muset volat. 😆

0 Citovat

Podle mě bude určitě třeba víz. Proto je jediná myslitelná možnost přehození na jinou aerolinku. Samozřejmě i zrušení, ale to by byla za ty peníze velká škoda.

0 Citovat

Teď mi Saúdové, pardon, Jordánci, "odpověděli" na dotaz na jména i platnost letenky.

Prý děkují za dotaz na jméno a že nemají žádnou kontrolu nad pravidly letenek. A to je všechno. Asi tedy budu muset vznést dotaz na Austrian, jestli je má letenka vůbec platná. 😂

0 Citovat

Napisete mne pres jakou emailovou adresu s nimi komunikujete? Na webu jsem nasel jen telefonni cisla a hovoru bych se rad vyhnul. Ma anglictina neni na takove urovni :-)

0 Citovat

Tomu se nevyhneš, mají prý pravidlo měnit letenky jen přes telefon.

0 Citovat

Nazdar všichni, úplně náhodou jsem narazil na tuhle diskuzi, tak jsem si i profil tady musel založit. Taky mi dorazila změna na letu do MUC-JED-INC přes Riadth. Co jsem se ale koukal, tak by mohla být možnost letět až druhý den v 17:00 z JED do RUH, tzn. přílet do JED první den někdy večer, přespat, projít si Jeddah a pokračovat. HOtel vám nikdo neuhradí, ale tranzitní víza zdarma už existují v SA. Každopádně mi to nedalo a zavolal jsem tam a prý je možnost někdy v Březnu (protože ještě nejsou vypsané prý všechny lety) se nechat přebookovat na let s jinou aerolinkou. Čert ví, jak to ještě všechno bude, třeba nám to přebookují zpátky, ale uvidíme. Dopředu vám říkám, že z Prahy nikdo asi nepoletíme, ale možná některé z nás pošlou přes Paříž, Amsterdam, Abu Dhabí, Tchaj-pej nebo Šanghaj, popř. je možnost že ty co letí z Vídně, tak se proletí non-stop s Korean Air. Ale jak říkám, je to spekulace, jediné co vím, že když si zavoláte 2 měsíce před odletem, že vám tam zdarma dají víceméně co budete chtít.

0 Citovat

Pokud vím, tak o ty tranzitní víza zdarma se dá požádat pouze při koupi letenky, ne později. Zároveň se dá i požádat o jednu noc v hotelu zdarma. https://www.saudia.com/transit-visa Bez víza se dá tranzitovat jen do 12 hodin.

S tou údajnou dostupností cizích letů je to přesně, jak jsem psal výše. Občas se asi někomu podaří něco získat v předstihu, ale běžně agenti tvrdí, že je potřeba zavolat o dost blíže datu odletu. Nevím, jak to myslí s těmi lety, které nevidí, protože konkurence má lety v nabídce taky až rok dopředu. Myslím, že 2 měsíce dopředu bude ještě na Saúdy moc brzo.

S letem z Prahy bych neházel flintu do žita, obzvlášť, pokud letí v den, kdy Saudia neletí a kdy není ani přímý let z Mnichova v podobný čas. (Tohle jsem ještě řešit nemusel, ale podařilo se mi vydyndat let zpět do Vídně místo Mnichova a někdo na FB psal, že mu vyměnili přílet do Mnichova za Prahu.)

Náhradní lety nabízejí se všemožnými aerolinkami, na alianci zjevně nezáleží. Jednou mi krom různých aerolinek ze Zálivu nabízeli i Vietnamce, Thajce, dokonce i EgyptAir.

Dobré je udělat si předem přehled o vhodných letech a zkoušet se poptat podle pořadí zájmu. Ne vždy vidí všechno a taky jim to hledání celkem trvá. A sesumírovat si nějaké argumenty, ať to vypadá, že máte nějaký vážný důvod, a ne, že se vám najednou se Saudií prostě nechce. 😆

1 Citovat

Taky mi změnili let v dubnu 2024 z VIE-JED-ICN na VIE-JED-RUH-ICN. Opravdu nám to boří plány, protože hned pokračujeme do Tokia.

Chtěl jsem hned požádat o storno a koupit jinou letenku (dražší) ale z předchozích příspěvků vidím možnost letět s jinými aerolinkami.

Nemám s touto situací zkušenost. Platí tedy že  máme na jiný let s jinou aerolinkou při změně letu nárok ? A tedy že kromě opruzu s komunikací je to jistá výhoda? Obávám se, že budu vyčkávat a pak nebude žádná jiná solidní letenka 

0 Citovat

Tak pokud chceš letět, tak nevyčkávej a zavolej. Jakou jistou výhodu myslíš? Výhoda je v tom, že Saudia u podobných změn bez keců mění let i na jiné aerolinky. A druhá, že  můžeš počkat pár týdnů do odletu a když třeba ti do toho něco vleze, tak můžeš zrušit. Prostě tam zítra zavolej, řekni že chceš letět stejný den a že ti navazuje další let a oni ti na 99% vyhoví. Najdi si letenku v ten den s Emirates, Qatarcema, Austriií třeba a co ti bude časově vyhovovat jim navrhni, že to by se ti líbilo. Připrav si víc variant. Maximálně ti mohou říct, že lety na duben ještě nevidí,  jak tu psal Jox, i když je to divné a doporučí ti, kdy máš zavolat. Pak tu dej vědět, jak jsi dopadl.

0 Citovat

Petr Matys: máte nárok si vybrat mezi vrácením kupní ceny změněné letenky a nebo alternativním letem, který vám Saudia nebídne.
A jaký let vám nabídne, to už záleží na systému Saudie (co uvidí), ochotě agenta, a i na vás, jak obhájíte potřebu letět nějakým specifickým vybraným letem (což ale pokud potřebujete mít přílet tak, jak jste měli původně se Saudiou koupené, tak to je celkem legitimní požadavek), to by mělo klapnout.

1